Merhaba,
vSAN cluster’ı kullanırken, bilinçli olmanız gereken bazı maintanence faaliyetleri vardır.vSan’da maintance mode oldukça kritik bir önem arz etmektedir. Geleneksel yapılarda bir host’u maintance’a almak çoğunlukla mevcut sistemin işlemci ve ram havuzunu etkileyen bir faliyetti ama bildiğiniz gibi vSAN yapısında mevcut host aynı zamanda storage’a demek.Hatalı bir işlem yapılması sonucunda bütün cluster’da bulunan verileri tehlikeye atabilirsiniz.
Örneğin; Bir disk arızanız olursa ne olacak? Biri bozuk diski dışarı çıkarır ve onu yenisiyle değiştirirse? Tolere edeceğiniz hatalara bağlı olarak, bu durum değişir.Peki bu nedemek ?
Bir disk çekildiğinde sanal makinanın kullanılabilirliğini etkileme olasılığı bulunmaktadır.Bu durum, yapılandırmış olduğunuz faut tolerans ( FTT ) ayarlarıyla alakalıdır bu yüzden Fault Tolerans ayarlarını tam olarak anlamak çok önemli. Bu yaptığınız ayarlar, arızalı aygıtları değiştirdiğinizde veya bir host maintenance moduna geçirdiğinizde ne olacağını doğrudan etkiler.
Basitçe söylemek gerekirse, vSAN’ın kurulumu ve yapılandırması son derece basittir; ancak, Failure tolerance methodunu ve vSAN cluster kaynaklarının miktarını belirlerken iyi düşünülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kaynak host/ disk miktarı demektir. Bu, yalnızca Fault Tolerans Yöntemlerini (RAID 1 veya 5/6) değil aynı zamanda maintenance faaliyetleri gerçekleştirirken oluşacak riskleri de belirler.
Hepimiz standart yapıda maintenance modunu biliyoruz.vSAN’da birden çok “Maintenance mode” şekli var.
Bir vSAN host’u maintenance mode’a geçirdiğinizde, bu hostta bulunan verilerin bir kısmını veya tamamını, vSAN clusterdaki diğer hostlara taşıyorsunuz demektir. Bu işlem, geleneksel yapıdaki maintance modundan farklı olduğundan, bakım faaliyetlerini gerçekleştirirken oluşabilecek olası riskleri anlamak çok önemlidir.Bu yüzden bir vSAN node’u bakım moduna geçirme süreci üzerinde daha çok düşünülmesi gerekir.
Bir vSAN host’u maintenance mode’a aldığımızda, migration isteyen bir pencere ile karşılaşacaksınız.
-
Ensure accessibility
-
Full Data Migration
-
No Data migration
Her yöntem belirli koşullar için tasarlanmıştır. Her yöntem belirli bir risk düzeyini içerir; Bu nedenle, bu riski anlamak ve en iyi kararı vermek biz sistem yöneticilerinin işidir.
Peki bu modlar tam olarak nedir ?
Ensure Accessibility : Bu seçenek, bir vSAN host’u bakım moduna geçirirken varsayılan seçenektir. Bu yöntem, host kapandığında veri bütünlüğünü korumak için yeterli verinin elinde olduğundan emin olduğu için minimum sürede tamamlanır . Best Practice, bu seçeneğin kısa süreli islemler için uygun olduğunu belirtir (host upgrade yada host reboot gibi). Bunun kısa sürenin nedeni, host kapalıyken yüksek bir risk seviyesinde çalışmanızdandır. Bu bakım süresi içinde başka bir hata (disk yada host) varsa, VM veri bütünlüğünün etkileme potansiyeline vardır.
Full Data Migration : Bu yöntemle, belirli bir hostta depolanan tüm sanal makina verileri yerel diskinden başka yere taşınır. Best Practise’e göre, bu yöntem host hizmetten tamamen kaldırırken veya bakım faaliyetiniz uzun süreceği zaman tercih edilmeli. Bu yöntem, “Erişilebilirliği sağlama” konusunda daha güvenilirdir, ancak işlemler biraz zaman alır. Bununla birlikte, vSAN, verilerin yeniden oluşturulmasını hızlandırmak için cluster içerisindeki veri kopyalarından (replica copies) yararlanır. Bu, veri taşıma sürenizi önemli ölçüde düşürür. Fakat, bu hız network kapasitesi ve vSAN cluster daki kullanılabilir host sayısı gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
No Data Migration : Bu yöntem adı üstündedir. Taşınacak hiçbir nesne verisi yok. Best Practise’e göre bu yöntem yalnızca VMware size desteği sağlıyorsa kullanmaktır. (Vmware software özellikleri gibi : vm fault tolerance)
Örneğin, bir host güncellenmesi / yeniden başlatılması işlemi tam bir veri migration’ı gerektirmez ama bu operasyon network’ü veya sanal makinaların I/O değerlerini etkileye bilir,yavaşlamaya neden olabilir (özellikle büyük boyutta veri yüklendiğinde). Bir host’u bakım moduna geçirmek bu kadar basit olan bir şey. Fakat yapılacak işlem sırasında seçilecek methdod ve bu methodun risklerini anlamak yöneticinin sorumluluğundadır. Bu sebepten hangi methodun ne yapacağını , nasıl yapacağını bilmemiz çok önemli.
Umarım Faydalı olmuştur.