vSan ortamını yönetmek ve sorunlarını gidermek için kullanılan yönetici ara birimine RVC (Ruby Vsphere Console) dir. RvC hem vCenter Server Appliance (VCSA) hem de vCenter Server’ın Windows sürümüyle birlikte gelir. RvC, yöneticilerin vCenter Sunucusu, cluster’lar, ana bilgisayarlar, depolama ve ağ durumunu sorgulamasını sağlayan programlanabilir bir arabirim olarak düşünebilirsiniz. vSan yöneticileri için, RvC kullanmak neredeyse kaçınılmazdır. RvC’yi vSan cluster yönetmek, sorun gidermek ve önemli miktarda bilgi görüntüleme imkânı bulunmaktadır.
RvC komutunu kullanarak vSan kümesini yönetme ve sorunlarını giderme hakkında bazı bilgiler paylaşıcam.
vSan cluster ve vSan diskini izlemek ve sorunlarını gidermek için birçok RvC komutu vardır. RvC komutlarını kullanarak vSan disklerini izlemek için bazı önemli komutları listeleyeceğim.
vsan.disks_info
vsan.disks_info ~ / computer / clustername / hosts / hostname /
Bu komut ESXi ‘da çalışan her disk hakkında, hem manyetik disklerde (MD) hem de SSD bilgileri görüntüler. Bu komutla hangi diskin hangi vSan disk grubu tarafından kullanıldığını görebiliriz aynı zamanda “InUse” sekmesinde “vSan Format Versiyon”’unu görebiliriz.
vsan.disks_stats
vsan.disks_stats ~/computers/clustername/
Bu komut, cluster’daki diskler hakkındaki bilgileri gösterir; mevcuttaki manyetik disk veya SSD disklerin adetini, disk üzerinde ne kadar bileşen bulunduğu, disk kapasitesi, ne kadarının kullanıldığı, Object Space Reservation ilke ayarı, sağlığı uygunsa ve disk formatının sürümü hakkında bilgi verir.
vsan.cmmds_find
vsan.cmmds_find {cluster | host} {, -t, --type} {-u, uuid} {-o, --owner} {-h, --help}
Bu komut, yalnızca Disk UUID bilindiğinde vSan’daki bir nesne veya bileşen hakkında ek bilgi görüntüler. RVC’den “cmmds-tool find” e düşük seviyede erişim sağlar