Vmware

VMware Cloud Foundation (VCF) 5.2 Yenilikleri

Vmware Cloud Foundation

ve VMware’in önümüzdeki dönemde amiral gemesi olacak VCF VMware Cloud Fundation ürünün yeni versiyonu 5.2 Yayınlandı işte yenilikler.

  • Support for Identity Federation with Entra ID: VCF kullanıcıları artık Microsoft Entra ID’yi (eski adı Azure AD) bir kimlik sağlayıcı olarak yapılandırabilir.
  • APIs for Auditing PCI Compliance: VCF kullanıcıları artık ilgili PCI-DSS kontrolüne uyum açısından VCF yapılandırmasını denetleyen yeni bir API kümesini kullanabiliyor.
  • vSAN Max Support : vSAN Max, yalnızca petabayt ölçeğinde depolamaya olanak tanıyan dağıtılmış bir depolama modelidir. vSAN Max, performansta herhangi bir olumsuzluk olmadan yüksek yoğunluklara kadar ölçeklenebilen yüksek performanslı bir dosya sistemi olan temel depolama platformu olarak ESA tarafından desteklenmektedir. ESA ayrıca yerleşik, verimli, ölçeklenebilir anlık görüntüler ve şifreleme ve sıkıştırma gibi düşük yük veri hizmetleri gibi diğer avantajlar da sağlıyor ve bu özellikler artık VCF in içerisinde de barındırılıyor.
  • vSAN ESA Stretched Cluster : VCF kullanıcıları artık vSAN Ready Nodes‘da ESA Stretched Cluster’ı yapılandırabilir. Müşterilerin, bir site arızası yaşaması durumunda, ikinci fiziksel site’ın daha önce oluşturulmuş vSan Policy’lerce korunan sunucuları yeni site’da korumaya devam etmesine olanak tanıyor.
  • VCF Import Tool (for vSphere & vSAN):  VCF İçe Aktarma Aracı, mevcut vSphere ortamlarını VMware Cloud Foundation’a entegre ederek, yönetimi merkezileştirir ve kaynakları tam bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duymadan optimize eder. Sanırım bu lisans dönüşümlerinden sonra en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri bu olacak. Müşteriler mevcutta kullandıkları ortamları bire bir aktara bilecek.
  • Support for additional principal storage types with a converted management domain: Mevcut bir vSphere ortamını VCF yönetim etki alanına dönüştürmek için VCF İçe Aktarma Aracını kullanırsanız, söz konusu yönetim etki alanı vSAN’a ek olarak ana depolama olarak VMFS-FC ve NFS v3’ü de kullanabilir.
  • Dual DPU Desteği : VCF kullanıcıları artık dual DPU desteğinden yararlanabilir. Dual DPU desteği kullanılabilirliği ve performansı artırır. Aktif/Bekleme arızalara karşı sürekliliği garanti ederken, dual bağımsız DPU’lar kapasiteyi iki katına çıkarır ve izolasyon sağlar. 
  • Avi Load Balancer Integration with VCF:  VCF kullanıcıları artık Avi‘yi (eski adıyla NSX Advanced Load Balancer) yeni bir iş yükü etki alanının parçası olarak dağıtabilir ve ALB altyapısının parola rotasyonunu ve sertifika yönetimini SDDC Yöneticisi’nden gerçekleştirebilir.
  • Deploying NSX as a Day-N Operation: VCF kullanıcıları artık NSX’i (VLAN Destekli) başlangıçta vSphere Networking ile dağıtılan/dönüştürülen/içe aktarılan bir iş yükü etki alanının üzerine SDDC Yöneticisi’nden dağıtmayı seçebilirler. 
  • Out of Band Changes from vCenter: vCenter’dan out of band değişiklikler SDDC Yöneticisi ile manuel olarak senkronize edilebilir. Buna envanter değişiklikleri (örneğin, bir cluster’a sunucu ekleme) ve nesne adı değişiklikleri (örneğin, veri merkezi adı, veri deposu adı, port group grubu adı) dahildir.
  • ESXi Live Patchingı : VCF kullanıcıları artık ESXi hostlardan sanal makine boşaltmaya gerek kalmadan ESXi güvenlik yamalarını uygulayabilir.
  • Flexible Target BOM for Upgrades: VCF kullanıcıları artık workload domainleri yükseltirken yamaları kullanarak özelleştirilmiş bir BOM oluşturabilir. Müşteriler, ayrı bakım pencerelerinde versiyon yükseltme yapmak ve yamaları uygulamak yerine, tek bir düzenlenmiş iş akışında yamalarla birlikte bir yükseltme planlayabilir.
  • Async Patching with SDDC Manager : Müşteriler daha önce VCF BOM bileşenlerine yama uygulamak için bağımsız Async Patching kullanıyordu. VCF 5.2, BOM bileşen yamalarını SDDC Yöneticisi kullanıcı arayüzünden uygulama olanağı sağlıyor.
  • Day N workflows with Embedded Async Patching: VCF kullanıcıları artık SDDC Yöneticisi’nden tek tek BOM bileşenlerinin yamalı sürümleriyle yeni iş yükü domain ve cluster ekleyebilir.
  • Asynchronous SDDC Manager Upgrades: VCF kullanıcıları artık kritik düzeltmeleri, güvenlik yamalarını uygulamak ve SDDC Yöneticisi ile ilgili belirli özellikleri etkinleştirmek için SDDC Yöneticisini BOM’un geri kalanından bağımsız olarak yükseltebilir.
  • Authenticated Proxy: VCF kullanıcıları artık SDDC Yöneticisi’nden internete güvenli bağlantıyı etkinleştirmek için SDDC Yöneticisi’nden proxy kimlik doğrulamasını kullanabilir. Açıkçası özellikler paketi içinde en light bulduğum özelliklerden biride bu oldu.
  • Offline Depot: VCF kullanıcıları artık çevrimdışı/air-grapped (internete ve dış ortamlara erişimi olmayan izole ortamlar) ortamlarda lifesycle paketi indirmelerini basitleştirilmiş bir şekilde gerçekleştirebilir.
    Offline depo, VCF SDDC Yöneticisi ve BOM bileşen paketlerini indirir ve aşamalandırır ve müşterilerin SDDC Yöneticisini paketleri doğrudan çevrimdışı depodan indirecek şekilde yapılandırmasını sağlar.
  • Isolated Workload Domains Sharing NSX:  VCF kullanıcıları artık aralarında bir NSX Yöneticisi örneğini paylaşabilen izole iş yükü alanları oluşturabilir ve yönetebilir. 
  • Dil desteği : Bir sonraki büyük sürümden başlayarak VCF aşağıdaki yerelleştirme dillerini destekleyecektir:
    • İngilizce
    • Japonca
    • İspanyol
    • Fransızca

Bu kadar güzel haberden sonra :) birde kaldırılacak bilgisi paylaşmak lazım.

Gelecek bir sürümde (Muhtemelen 2. release’de), Aria Suite bölümünde bulunan VMware Aria Operations kartındaki “Connect Workload Domains” seçeneği kaldırılacak ve ilgili VCF Genel API seçenekleri kullanım dışı bırakılacaktır.
VMware Aria Operations 8.10’dan başlayarak, VCF Workload Domains VMware Aria Operations’a bağlama işlevi doğrudan kullanıcı arayüzünden kullanılabilir. Kullanıcılar, entegrasyon başlangıçta SDDC Yöneticisi kullanılarak kurulmuş olsa bile, VCF iş workload domain bağlamak için VMware Aria Operations kullanıcı arayüzünde bu yöntemi kullanmaya teşvik edecek.

Bu ve bir çok yenilik için link ten faydalanabilirsiniz.

    Yazar Hakkında

    Kerem Şuğle

    Solution Architect

    Leave a Comment