Bu makalemde DHCP(Dynamic Host Configuration Protocol) servisi hakkında bilgi vereceğim
DHCP servisi sadece Ip adresi değil aynı zamanda DNS,WINS gibi ortamda farklı hizmetler veren servislerimizin Ip adreslerini Client tarafına otomatik olarak aktarmamızı sağlar.Aynı zamanda DHCP yönetim paneli üzerinden istersek Ip Rezervation, Ip Exclude gibi 70 civarı ayar yapabiliriz.
DHCP servisini kuracağımız Server’ın Ip Static(Sabit) olmadır.Eğer Ip Adresimizi Static olmazsa sistem kurulumdan önce adresimizi sabitlememizi isteyecektir.
Server Manager konsolundan Add roles and features diyoruz.
Karşımıza gelen ekranda Next sekmesini tıklıyoruz.
Seçili gelen Role-based or feature-based installation seçeneğini işaretli bırakıp Next sekmesine tıklıyoruz.
Kurulum yapacağımız server ı seçip Next diyoruz
DHCP Server’ı seçip Next diyoruz
sistem tarafından yüklenecek paket bilgisi verildikten sonra eklemek istediğimiz featuresları eklemek için Features bölümüne geçiyoruz
DHCP Sever için ek bir features yüklemek gerekmediğinden devam ediyoruz Next
Ipmiz sabit olmasaydı bu bölümde sıkıntı yaşıyacaktık kurulumdan önce yapmamız gerekenler konusunda son bir uyarı ekranı Next diyoruz ve kuruluma geçiyoruz.
Artık kurulum için herşey tamam Install diyoruz.
kurulum tamamlandı.
Peki DHCP serverdan Clint’ın İp alması ve Server’ın araması süreci nasıl olur ?
DHCP DISCOVER-Client’an Server’a(Broadcast Paket):Client(İstemci) IP Adresi alıp kaynaklardan yararlanmak , internete çıkmak gibi nedenlerden dolayı ortamda DHCP sunucusunu aramak için bu paketi Network üzerinden yollar.Bu paket Broadcast protokolü ile yollanır.
DHCPOFFER-Server’dan Client’a(Broadcast Paket) : DHCP Server kendisine ulaşan DHCPDISCOVER paketine cevap olarak Client’a DHCPOFFER paketini yollar.DHCPOFFER paketinde Server’ın Client’a önerdiği IP,Subnet Mask gibi(aslında bizim belirlediğimiz ayarlar bunlar) bilgiler bulunur.Bu pakette gene Broadcast protokolünü kullanır.Header kısmının Source(Kaynak-gönderen) tarafında DHCP Server’a ait IP adresi MAC Adresi yazılıdır ama Destination(Hedef-alıcı) kısmında sadece Client’ın MAC adresi bulunur.
DHCPREQUEST-Client’an Server’a(Broadcast Paket): Client DHCPOFFER paketi ile Server’ın kendine önerdiği adres bilgilerini kabul edip kullanmak istediğini DHCPREQUEST paketi ile söyler.
DHCPACK-Server’dan Client’a (Broadcast Paket): Server tarafından Client’a önerilen adresin kullanılmasına onay verdiğini belirten pakettir.DHCPACK paketinden sonra Client ortamda kaynaklardan yararlanma ve interneti kullanabilir.Tabi Server tarafında yaptığımız ayarlarla ilgilidir bu durum.Evet artık Network üzerinde Client’ın IP adresi alırken uyguladığı prosedürleri gördük.Aslında IP adresi Alınmaz sadece belli bir süre KİRALANIR.Client almış olduğu IP Adresini 8 gün olarak kiralar.
DHCP Server 2012’nin farkları ve yönetimi konusunda başka bir makalede görüşmek üzere